Kattengedrag: Normaal of ongewenst

Verschenen in Noorderlicht 42

Terug

Vanaf september 2009 volg ik bij het Opleidingsinstituut Tinley de opleiding Gedragstherapie voor katten. Hoewel ik met mijn zeven Noren, een asielkat en acht nestjes al heel wat heb meegemaakt, is deze opleiding toch een feest van herkenning.
Hoewel in mijn kattengemeenschap zich geen onoverkomelijke problemen voordoen, merk ik dat ik toch hier en daar iets aanpas om ervoor te zorgen dat mijn katten het nog meer naar hun zin hebben.

Door vast te stellen wat het natuurlijke gedrag van katten is en te onderzoeken hoe zich dit verhoudt tot de leefsituatie in onze huizen is het niet verwonderlijk dat het nogal eens mis gaat. In Amerika is enkele jaren geleden vastgesteld, dat ongeveer 80% van het aantal ge-euthaniseerd katten wordt veroorzaakt door gedragsproblemen. Dit zouden zomaar 3 miljoen katten kunnen zijn. Natuurlijk zijn de eigenaren de wanhoop nabij, want je laat je kat niet zo gemakkelijk inslapen, maar ik ben ervan overtuigd dat in een groot aantal gevallen de situatie best leefbaar gemaakt kan worden.
We praten altijd over ongewenst gedrag, maar voor wie zich verdiept in de manier van leven van katten in het wild, komt al snel tot de conclusie dat heel natuurlijk gedrag wordt beleefd als een probleem. Wij mensen vinden het gewoon niet zo prettig vinden, wanneer een kat dagelijks en overal in huis zijn geurtjes aanbrengt om aan te geven wat zijn territorium is, maar uw kat vindt dit de gewoonste zaak van de wereld.

In de volgende Noorderlichten zal ik steeds een onderwerp bij de kop pakken om de kennis die ik heb opgedaan over onzindelijkheid, sproeien, kaal likken of krabben, agressie naar mensen of naar andere katten, met u te delen. Vanzelfsprekend is het onmogelijk om via Noorderlicht een oplossing te bieden voor alle gedragsproblemen waar u mogelijk mee te kampen hebt. Het zal zeker helpen om de leefomgeving van uw kat zo te wijzigen dat uw kat of katten zich prettiger voelen of dusdanig natuurlijk kunnen leven, dat u er niet zoveel last van heeft.

Vanzelfsprekend hebben niet alle problemen te maken met gedrag. Bij alle problemen moet uw eerste gang richting dierenarts zijn. Het heeft immers geen enkele zin om uw huis aan te passen of een kat te onderwerpen aan een zindelijkheidstraining als uw kat een blaasontsteking  heeft.
Uw dierenarts kan u daarna eventueel doorverwijzen naar een gedragstherapeut, maar dat zal hij/zij pas doen als er geen lichamelijke oorzaak is voor uw probleem. Een goede gedragstherapeut zal bij problemen ook altijd bij u op bezoek komen om uw kat of katten in hun eigen omgeving te zien.
Waarom dan toch gedragsproblemen in Noorderlicht? Voorkomen is beter dan genezen en soms is het zo eenvoudig om de leefomgeving van uw kat te verbeteren. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat u en uw dierenarts of een gedragstherapeut elkaar veel beter zullen begrijpen. Ik ga in elk geval heel erg mijn best doen.

 

 

 

 

 

Terug