Kittens

Nestjes

Aanschaf

    Kosten

Namen

Heb je eenmaal een Noorse Bospoes in huis, dan wordt het erg verleidelijk om een keer een nestje te fokken. Er is tenslotte niets leukers dan te kijken naar een stel kerngezonde mooie kittens die door je huis denderen, die met hun gezonde moederpoes kunnen opgroeien en allemaal geweldige toekomstige verzorgers vinden. Hoewel je je zo goed mogelijk hebt voorbereid en alle mogelijke literatuur hierover hebt gelezen, is de werkelijkheid soms heel anders. Mijn eerste nestje ging redelijk probleemloos, maar om mij heen hoorde ik de meest afschuwelijke verhalen. 
De eerste poes, die een nestje kreeg, was Thara. Tot mijn grote spijt was ik niet bij de bevalling. Om dit te voorkomen neem ik een week vrij, blijf 's nachts op of sluit ik de poes op in een grote bench in de kamer zodat ik vanaf mijn werk met een webcam kan zien of ik al naar huis moet. Zo'n webcam is een geweldige uitvinding. Hierdoor was ik bij het 4de nestje op tijd thuis om met Melrose naar de dierenarts te gaan, toen de bevalling niet ging zoals het hoorde.
Het is fantastisch om mee te maken hoe een blind molletje van zo'n 100 gram veranderd in de indrukwekkende verschijning van een Noorse boskat. De kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld  65 dagen. Ze zijn dan volkomen hulpeloos en wegen circa 100 gram. Na een week verliezen de kittens hun navelstreng en na zo'n 10 dagen gaan de oogjes open. Ze brengen de hele dag door met slapen en eten. Na een week of vier/vijf beginnen de kittens zelfstandig te eten. Dan wordt het ook tijd om een kattenbakje in de bench te zetten. Tot die tijd zorgt moederpoes dat de kist min of meer schoon blijft. Kittens hebben heel snel door waarvoor de kattenbak bedoeld is. Als de kittens vier weken oud zijn , krijgen ze hun eerste wormenkuurtje en bij negen weken hun eerste enting en worden ze gechipt. Bij 12 weken krijgen ze hun tweede enting. Als de kittens hier geen last van krijgen, kunnen ze na een week verhuizen naar hun nieuwe families. 
Het is voor mij altijd even slikken als een kitten, waar ik 13 weken voor heb gezorgd, gaat verhuizen, maar ook heerlijk om te zien hoe welkom een kitten is bij hun nieuwe familie.

Nestje 4: 1 dag oud

 Nestje 4: 12 weken oud