Namen
Terug

Als fan van de boeken van J.R.R. Tolkien, probeer ik de kittens die in Balingshoek worden geboren, namen te geven uit zijn verhalen. Alhoewel in de mythologieën van Tolkien veel personen en plaatsen voorkomen, vind ik niet alle namen geschikt en soms lukt het dus niet. De naam die ik voor elk kitten kies, komt op de stamboom te staan. Verzinnen nieuwe verzorgers een andere roepnaam, dan kan ik deze ook als tweede naam op de stamboom laten zetten. Maar dan moet deze tweede naam wel op tijd bekend zijn, want ik moet enkele weken voor de verhuisdatum de definitieve aanvraag voor de stamboom indienen.

Op deze pagina vindt u alle namen van de kittens van Balingshoek die naar iets of iemand uit de mythologieën van Tolkien zijn vernoemd met hun betekenis. Ik ben hier trouwens pas vanaf het tweede nestje consequent in geweest. Soms vind ik een naam heel vrouwelijk klinken, maar is het eigenlijk een man. Daar trek ik me dan niets van aan. Zo zijn Beren, Dior, Fengel en Fréa poesjes, terwijl ze in de verhalen van Tolkien stoere mannen zijn.

A Arwen     Arwen Avondster, dochter van Elrond de half-elf en Celebrian, dochter van Galadriel. Arwen woont in Rivendel totdat ze trouwt met Aragorn. J Jessamine Jessamine is de dochter van Hugo Boffin en Donnamira Took.  Haar bijnaam was Jasmijn. Roepnaam is Jessie.
B Beren Tinúviel Beren, vriend van de elven was de nobelste van allemaal. Tinuviel betekent: dochter van de schemering. K Kali Vrolijk, aardig.
  Bilbo Bilbo is de oom van Frodo, een hobbit en eigenaar van het huis Balingshoek. Bilbo is de hoofdpersoon uit de Hobbit.   Kelvar Fauna.
  Boromir Boromir is de oudste zoon van de stadhouder van Gondor en hij maakt deel uit van het reisgezelschap van Frodo.   Khim Khim is de laatste van de Petty-dwergen die Middle-Earth heeft overleefd.
  Brego Brego is de tweede koning van Rohan. Ook de naam van het paard van Aragorn.   Kili Eén van de dwergen uit de Hobbit.
C Camelia Camelia Balings was getrouwd met Longo Balings, een hobbit uit de Gouw. L Largo Largo was de derde zoon van Balbo Balings en de overgrootvader van Frodo.
D Daeron Daeron is een grijze elf uit de eerste era en volgens de overlevering de minstreel en wijze van Thingol, koning van Doriath.   Laura Laura Balings is de oma van Bilbo van zijn vaders kant.
  Daisy Daisy Gewissies is de 8ste van de 13 kinderen van Sam. Daisy is vernoemd naar zijn oudste zuster.   Legolas Legolas is de Elf in het Reisgezelschap van de Ring en zoon van Koning Thranduil van het Demsterwold. Sindarijns.
  Dior Dior Eluchil is de zoon van de Edain en Luthien Tinuviel, dochter van Thingol.   Lilly Lilly is de vrouw van boer Katoen en de moeder van Roos, die later met Sam zou trouwen.
  Doriath Doriath is "Land van de Haag", de oorspronkelijke naam die de elven aan het vroegere woud van Eglador gaven.   Luva Het elfse woord voor Boog, ook een schrijfwijze bij de Elven.
  Durin Durin is de naam die de dwergen gebruiken voor de oudste van de 7 vaders van hun geslacht. M Merijn Merijn Brandebok is lid van het Reisgenootschap van de Ring. Merijn Gewissies is de 2de zoon van Sam en Roos.
E Elanor Elanor Gewissies is het oudste kind van Sam en Roos. Daarnaast is het ook een kleine goudkleurige winterbloem uit Lothlorien.   Milo
 
Milo is de zoon van Rufus Burger en Affodil Brandebok.
  Elbereth Elbereth betekent Sterrekoningin, de naam die de elven gaven aan hun hoogste vrouwe. N Nandor Nandor is een Elfse naam en betekent: Zij die terugkeren.
  Eleni Eleni is het hoog-elfse woord voor "Ster". O Olvar De Quenyaanse naam voor Flora
F Faramir Faramir is de tweede zoon van de stadhouder van Gondor. P Pepijn Hobbit uit het Reisgenootschap. Ook de 5de zoon van Sam Gewissies
  Fengel Fengel is de 15de koning van Rohan.   Perian Halfling. De elfse naam voor Hobbit
  Firiel Firiel betekent "Sterfelijke vrouw"  en is de dochter van Onhoher van Gondor.   Poros Een grote rivier in het zuiden van Midden-Aarde
  Fréa Fréa is de 4de koning van Rohan.   Parma Het hoog-elfse woord voor "boek
  Frodo Frodo is de hoofdpersoon van "In de ban van de ring". Neef van Bilbo Balings. R Ragnor

Ragnor is één van de vogelvrijen van Dorthonion

G Galador Galador is de 1ste Prins van Dol Amroth  (Deze elf leefde 2004 - 2129).   Rian Rian is een prinses van de Edain en de dochter van Belegund van het eerste huis
  Gandalf Gandalf de Grijze is tovenaar en vriend van Frodo. In de loop van In de Ban van de Ring wordt hij Gandalf de Witte.   Robbie Robbie is het twaalfde kind en de zesde zoon van Sam Gewissies
  Gildor Gildor betekent Sterreland". Deze elf van de Edain van één van de metgezellen van Barahir.  

Ruby

Ruby is het elfde kind van Sam en Roosje
  Giliath Giliath is het elfse woord voor "Schitterende ster". S Sam Sam Gewissies was de tuinman van Frodo, maar werd gedurende de reis om de ring te vernietigen, zijn beste vriend.
H Hador Hador is de 7de regerende stadhouder van Gondor.   Silima Dit is de naam van het materiaal waarmee juwelen (Silmarillen) worden gemaakt
  Haleth Haleth is het eerste echte hoofd van de Haladin, de dochter van Haldad en zuster van Haldar.   Silme Sterrenlicht
  Harma Harma is het Quenyaanse of Hoofd-Elfse woord voor "Schat".   Sindar Grijze elf
  Hild Hild is de zuster van Helm Hamerhand, de 9de koning van Rohan.   Stapper De bijnaam van Aragorn, koning van Gondor
  Hobson Hobson Gewissies is de grootvader van Sam. T Thorin Thorin is de 1ste koning van de dwergen.
I Indis Indis de Blonde is een meisje van de Vanyar, één van de twee hoge elven die in de verhalen werden genoemd.   Tirion Tirion betekent: Grote wachttoren, de naam die de elven aan de stad gaven op de heuvel van Tuna.
  Ingold Ingold is de leider van de krijgsmannen uit Minas Tirith, die de westelijke muur bewaakten. U    
  Ioreth Ioreth is een oudere vrouw uit Minas Tirith die de zieken
verpleegde en de helers hielp.
V
 
 
  Irmo Irmo is de ware naam van de Vala, later bekend als de Lorien. Hij was de meester van de dromen en visioenen. W    
      Z